Spørgsmål & Svar

DWBA17899_20100816_EC_SummerCourse_rMB_20100816_EC_rMB_MDB_0380_nomikro-lpr

Herunder kan du finde svar på en række gængse spørgsmål om Buddhisme.

Hvad er buddhistisk meditation?

Buddhistisk meditation fjerner forstyrrende følelser, og hjælper os til at forstå vores sind. Meditationerne på den Lille Vej beroliger sindet gennem koncentration og afslapning. Store Vejs meditationer udvikler kærlighed og visdom. På Diamantvejen bruger man mantraer, buddha-former og hengivenhed som en måde at meditere direkte på sindet.

Hvad er sindet?

Sindet er det i os, som oplever. Det er altså hverken følelserne, tankerne, vores sanseindtryk eller alle de andre ting, vi oplever inden i – sindet er det, som oplever alle disse ting. Det kan være svært at opleve sindet, fordi vi normalt er meget optagede af alle de ting, der sker i sindet. Ved at berolige sindet, styrke kærlighed og visdom, og åbne sig for sindet ved at følge lamaens instruktioner, kan vi lære sindet at kende. Sindet er som rum – det er altså ikke en ting eller en energi. Sindet oplever og er bevidst – og jo mere frit vi oplever tingene, fri for håb og frygt og stive ideer, jo mere frydefuldt er det. Og sindets evne til at gavne andre er ubegrænset – når man er afslappet og glad, har man mere overskud til andre, og ens evne til at gavne dem begrænses ikke af egne forstyrrende følelser og stive ideer.

Hvordan kommer man i gang?

Den mest naturlige måde at finde ud af, om man kan bruge Buddhismen til noget, er at besøge et buddhistisk center eller en buddhistisk gruppe. Her kan man få et indtryk af, om man kan lide den slags buddhisme, der praktiseres der, man kan stille spørgsmål og prøve om meditationerne virker for en . Synes man efter nogle gange, at tingene passer sammen, og kan man lide de mennesker, der kommer i centret, kan man begynde at meditere derhjemme også. I Buddhismen anbefales det, at man fortsætter med at bruge sit buddhistiske center, selvom man også mediterer derhjemme – man kan lære meget af foredragene og de andre buddhisters måde at bruge buddhismen på. Det er den bedste måde at få buddhismen helt ind i ens liv på. Der er jo ingen bindene regler i buddhismen, så man kan bruge den så meget eller så lidt af den , som man selv ønsker.

Hvad er målet i buddhismen?

Uanset, om man ønsker selv at blive mere lykkelig, eller at man også vil være bedre til at gavne andre, så findes svaret i vores eget sind. Det er her, lykken findes, og det er her, man finder evnerne og kraften til at gavne andre. Ved at bruge buddhismen bliver man mere og mere frygtløs, frydefuld og kærlig overfor andre.

Hvad betyder karma – årsag og virkning?

Ordet karma kommer fra sanskrit og kan oversættes til dansk som “årsag og virkning”. Karma er den buddhistiske forklaring på, hvorfor vores liv er, som det er. Alt hvad vi oplever, er resultatet af vores egne tidligere tanker, ord og handlinger. Buddhismen siger altså, at vi selv er ansvarlige for vores liv og vores fremtid. Hvis man vil ændre noget i sit liv eller finde årsagerne til, hvorfor man har det som man har, skal man altså kigge på sig selv.